Militer > Ο Μακρόν στην Αφρική : Tο νέο προσωπείο του γαλλικού ιμπεριαλισμού

Ο Μακρόν στην Αφρική : Tο νέο προσωπείο του γαλλικού ιμπεριαλισμού

Από τις 27 Νοέμβρη ο Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην αφρικανική ήπειρο. Πρώτα στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, στη συνέχεια στην Αμπιτζάν για τη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης και, τέλος, στην Άκρα της Γκάνα.

Θα είναι άλλη μια ευκαιρία για να διακηρύξει ευθαρσώς ο εκπρόσωπος του γαλλικού ιμπεριαλισμού την εμπλοκή του στις υποθέσεις της Δυτικής Αφρικής. Καθώς επίσης και μια νέα ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν οι υποτελείς κυβερνήσεις της Μπουρκίνα, της Ακτής Ελεφαντοστού και άλλων χωρών την προσήλωσή τους στα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων.

Είναι της μόδας ο ισχυρισμός από αυτές τις κυβερνήσεις ότι η χώρα τους είναι « αναδυόμενη », δηλαδή ότι έχει μπει για τα καλά στην τροχιά της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού τους. Ψέμα ! Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός (μεταξύ των άλλων) εκμεταλλεύεται ανερυθρίαστα μέσω των μονοπωλιακών του ομίλων το ουράνιο, το βαμβάκι, το χρυσάφι, τους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια, δίχως κανένα όφελος για τους αφρικανικούς λαούς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μακρόν θα υπερασπιστεί, συγκεκριμένα, τη νέα « Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης » (ΣΟΕΣ), η οποία προβλέπει την σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση των τελωνειακών φραγμών μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής. Το μοναδικό αποτέλεσμα που είχε μέχρι σήμερα η απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών ήταν η επιδείνωση της επισιτιστικής εξάρτησης των αφρικανικών χωρών έναντι της γεωργοδιατροφικής παραγωγής της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής, οδηγώντας τους ντόπιους παραγωγούς σε πτώχευση λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η νέα αυτή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ενέχει προπάντων τον κίνδυνο να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στους αφρικανούς γαλακτοπαραγωγούς και καλλιεργητές σιτηρών και σαρκωδών βολβών.

Σε συνδυασμό με το διπλασιασμό του αφρικανικού πληθυσμού μέχρι το 2050 και τη μείωση κατά 10% των αγροτικών εισοδημάτων σαν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, η Δυτική Αφρική οδεύει με γοργό βήμα προς τον υποσιτισμό, ακόμη και προς την πείνα, με υπαιτιότητα της εγκληματικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Ως αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μοιράσει κάποια ισχνή « αναπτυξιακή βοήθεια », που βεβαίως δεν θα φέρει ανάπτυξη, μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτών των φαλιρισμένων κρατών και να τους δοθεί η δυνατότητα να διασφαλίζουν την εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων και των φυτειών μπανάνας από τους μεγάλους ξένους καπιταλιστικούς ομίλους.

Εδώ και πάνω από 60 χρόνια, η Γαλλία προσφέρει στήριξη σε κρατικές αρχές ημιαποικιακές, εξασθενημένες, διεφθαρμένες, αναποτελεσματικές, με στόχο να κατοχυρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη χειραγώγησή τους. Αυτός είναι ο λόγος που, το 2012, ο στρατός του Μάλι στάθηκε ανίκανος να προστατέψει τον πληθυσμό από τις βιαιότητες των τζιχαντιστών που κατέλαβαν το βορρά της χώρας. Οι Γάλλοι ή οι Αμερικάνοι, λοιπόν, εμφανίζονται μεν σαν φραγμός ενάντια στην τρομοκρατία, δεν παύουν ωστόσο να είναι αυτοί που έστρωσαν το έδαφος στο οποίο αναπτύχθηκε η τρομοκρατία. Και σήμερα, εντελώς ατιμώρητα, τα γαλλικά και αμερικανικά στρατεύματα επιχειρούν από τη Σενεγάλη μέχρι την Κεντρική Αφρική, καταλαμβάνουν μυστικές στρατιωτικές βάσεις, απολαμβάνουν πλήρη ασυλία για να κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά ο ιμπεριαλισμός είναι αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα !

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Κεντρική Αφρική, στο Νίγηρα, τα στρατεύματα αυτά έχουν διπλό στόχο : να παλεύουν ενάντια στους τζιχαντιστές και να ανατρέπουν τις κυβερνήσεις ώστε να επιβάλλουν άλλες, πιο πειθήνιες... Πόσον μάλλον που η Γαλλία φαίνεται να ετοιμάζεται για μια σοβαρή υποτίμηση του φράγκου CFA, του κοινού νομίσματος των πρώην γαλλικών αποικιών της Αφρικής, του οποίου τα χαρτονομίσματα τυπώνονται από το γαλλικό κράτος, που επίσης ορίζει την ισοτιμία του. Με πρόσχημα την πτώση των τιμών του πετρελαίου που παράγεται στο Κονγκό ή στο Τσαντ, οι λαοί είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Υποτίμηση σημαίνει αλματώδης αύξηση των τιμών σε χώρες όπου οι μισθοί βρίσκονται σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, όπου οι αγρότες ήδη πασχίζουν να μην πεθάνουν της πείνας ανάμεσα σε δύο συγκομιδές.

Από όλα αυτά που προαναφέραμε προσπαθούν να ξεφύγουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανοί και Αφρικανές, που με κίνδυνο της ζωής τους επιδιώκουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Για όλα όσα προαναφέραμε τασσόμαστε υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας, δηλαδή της ελευθερίας των ανθρώπων να αποδράσουν από την καταπίεση και την εξαθλίωση για την οποία ευθύνονται η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές. Δεν νοείται καμία διαφοροποίηση ανάμεσα σε « πολιτικούς πρόσφυγες » και « οικονομικούς μετανάστες », από τη στιγμή που η άγρια οικονομική εκμετάλλευση πάει χέρι χέρι με την υποστήριξη αιμοσταγών καθεστώτων, όπως αυτό του Τόγκο, όπου η δυναστεία Εγιαντέμα, υπηρέτης της Γαλλίας, κρατιέται στην εξουσία και πυροβολεί το λαό με τις ευλογίες της.

Κομμουνιστές της Γαλλίας, ζούμε μέσα στην καρδιά του τέρατος, του χειρότερου εχθρού των λαών της Αφρικής ! Η επίσκεψη Μακρόν, επομένως, δεν αποτελεί οιωνό ευχάριστων νέων. Όμως οι Αφρικανοί και οι Αφρικανές ήδη τού προετοιμάζουν μια επιτροπή υποδοχής. Στην Μπουρκίνα Φάσο, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις νεολαίας, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάλης κατά της ακρίβειας ανακοίνωσαν πως θα κατέβουν σε μαζικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τους υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

- Κάτω ο ιμπεριαλισμός !
- Έξω η Γαλλία από την Αφρική !
- Ζήτω η πάλη των λαών !
- Άμεση απόσυρση όλων των γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται στο εξωτερικό !
- Επιστροφή όλων των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων στην Αφρική !
- Δίχως όρους διαγραφή του χρέους των χωρών της Αφρικής !

Traduction

Soutenir par un don